Šiškový festival v Mlynkoch prvýkrát usporiadajú v novom dome Slovákov

07.02.2013 Celý región

Mlynky (TASR) - Nový dom Slovákov v severomaďarských Mlynkoch (Pilisszentkereszt) bude v sobotu 9. februára prvýkrát dejiskom tradičného podujatia slovenskej samosprávy v Mlynkoch - Pilíšskej kavalkády a šiškového festivalu.
Ako dnes uviedol pre TASR člen samosprávy Imrich Fuhl, cieľom festivalu je oživovanie fašiangových tradícií pilíšskeho regiónu. "Chceme zabezpečiť, aby sa tisícky návštevníkov dobre cítili bez ohľadu na vek, pohlavie či národnostnú príslušnosť," konštatoval Fuhl s poznámkou, že teraz po minuloročnej nútenej prestávke sa bude konať šiesty ročník podujatia.
"Mnohí sa vlani sťažovali, že sme festival neusporiadali, ale sme jednoducho nemali na to financie. Kapacita nového slovenského domu - Strediska pilíšskych Slovákov je 800 ľudí. Doterajšie ročníky podujatia navštívilo najmenej 2000 ľudí, ktorí priebežne prichádzali a odchádzali podľa toho, čo ich v bohatom programe zaujalo. Okrem priestorov domu Slovákov využijeme aj stan postavený na dvore, kde sa bude diať väčšina programu festivalu" spresnil člen slovenskej samosprávy.
Podujatie už podľa Fuhla presiahlo rámec regiónu a našlo si stále miesto v kalendári celoštátnych podujatí podobného druhu. Súčasťou programu bude aj pouličný fašiangový sprievod, v ktorom budú zastúpené pilíšske národnostné obce. O dobrú zábavu sa postarajú aj folklórne súbory zo Slovenska.
 

Vyberte región